wij houden van weelderige bloementuinen!

Do It Yourselves is een klein en onafhankelijk familiebedrijf in de Achterhoek gespecialiseerd in het telen van plukbloemen en bloemenzaden. Wij geloven in de kracht van natuurlijke en weelderige tuinen, waar planten lekker hun gang kunnen gaan. Want met een natuurlijke (pluk)tuin draag jij direct bij aan meer biodiversiteit en leefgebied voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.

onze filosofie

onze bloemenzaden: lokaal geteeld

Al onze bloemen hebben een enorme aantrekkingskracht op insecten, bijen, hommels en vlinders! Gedurende de dag zie je wolken van vliegende beestjes zich verplaatsen tussen de weelderige bedden met bloemen. Deze nuttige diertjes zijn van groot belang voor onze voedselproductie (bevruchting van gewassen) en het helpen voorkomen van ziektes en plagen.
Onze zadenlijn bestaat uit soorten die van nut zijn voor insecten, bijen, hommels en vlinders. En die uitbundig bloeien en lang staan op de vaas.
De bloemenzaden zijn door ons zelf opgekweekt, geoogst, geschoond en verpakt op ons eigen erf en land. Wij geloven in lokaal en een korte keten. Door de tussenhandel weg te laten tussen de productie van onze zaden en de verkoop, kunnen wij een kwalitatief en duurzaam product aanbieden voor een eerlijke prijs.

natuurvriendelijk


Uitgangspunt van Do It Yourselves is dat we meer proberen te geven dan te nemen. Ons handelen voedt de bodem en biedt leefruimte voor dierlijk leven. Ons erf is ingericht met biodiversiteit als leidend principe.
We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, pesticiden of kunstmest voor de teelt van onze bloemenzaden en plukbloemen. We hebben niet het keurmerk 'biologisch', maar telen op een vergelijkbare wijze. Water geven aan de planten doen we alleen als het echt niet anders kan en dan maken we gebruik van het grondwater. De waterpomp loopt op zonne-energie die op ons erf wordt opgewekt.
Tijdens het bewerken van het land laten we de bodem zoveel als mogelijk met rust. Want: de bodem is goud waard! Hoe meer ruimte je geeft aan de ontwikkeling van bodemleven en schimmels, hoe meer de bodem je zal geven. Wanneer de planten zijn geoogst, bedekken we de bodem met mulch en zaaien we het in met een vang- en of stikstofgewas.

onze duurzame verpakkingen

Bij elke aankoop bepaal jij wat de impact op de wereld is!
We verpakken onze zaden in zakjes van papier met een papieren sluitzegel: zonder een laagje plastic of aluminium. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de zakjes volledig recyclebaar zijn. Zijn de zaden hierdoor dan niet minder lang houdbaar? Nee. Als je je zaden op een donkere en vochtvrije plek bewaard, blijven ze gerust 2 tot 3 jaar kiemkrachtig. In onze zakjes zitten voldoende zaden voor een gemiddelde tuin. Per soort hebben wij in de webshop aangegeven hoeveel zaden er in een zakje zit. 
Voor de verzending van onze producten maken wij geen gebruik van plastic.

Over Marloes Bijlsma

In 2001 is Marloes Bijlsma afgestudeerd als Tuin- en Landschapsontwerper. Plantenkennis was één van haar favoriete vakken: 'Lijsten vol met bloemen en struiken leerde ik kennen aan de hand van kleine details'. Maar de liefde voor bloemen startte al veel eerder....in de tuin van haar oma waar Marloes als klein meisje al graag kwam.

In de pluktuin van Marloes groeit alles in het ritme van de seizoenen. Ze teelt sinds 2012 ruim 100 soorten bloemen in de volle grond, zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. In de zomer kan je in haar pluktuin van 300 m2 zelf een mooie bos bloemen komen plukken.

Op 1 maart 2021 lanceerde Marloes haar boek De Pluktuin! Stap voor stap deelt ze haar tips en ins & outs die ze afgelopen 20 jaar heeft opgedaan, overzichtelijk ingedeeld naar de vier seizoenen. De 1ste druk van haar boek was in twee maanden uitverkocht, waardoor er al snel in het voorjaar de 2de druk verscheen. In 2022 verscheen de 3de druk. Haar boek De Pluktuin is te koop in haar webshop en in elke (online) boekhandel in Nederland en België.

over Wouter langedijk

Vanaf 2022 is Do It Yourselves een vof en werkt Wouter samen met Marloes in het bedrijf. Wouter heeft gestudeerd aan de van Hall Larenstein in Velp en heeft daar de studies Bos- en Natuurbeheer en Water- en Cultuurtechniek afgerond.

Do It Yourselves plukgeluk

onder andere te zien bij:

Libelle, LandIdee magazine, Flow, VT Wonen, Mama Leest, Tuinseizoen, Margriet, Seasons, 1001woontrends, Ariadne@Home, Gelderlander (krant)

plukgeluk nieuwsbrief:

Krijg 10x per jaar onze inspirerende nieuwsbrief in je inbox met tips voor je (pluk)tuin voor dat moment. Klik hier om je in te schrijven!