Wat kun je zaaien in de herfst

Wat zaaien betreft is de herfst een soort van bonusperiode. In de herfst kun je winterharde eenjarigen, tweejarigen en vaste planten zaaien.


Maar al deze soorten kun je ook heel goed in een andere periode zaaien. Het is dus echt een keuze of je de herfst wilt gebruiken om planten te zaaien. Je kunt elk jaar een prachtig bloemrijke tuin hebben in de zomer zonder ook maar één plant te hebben gezaaid in de herfst.


Zelf ben ik geen herfstzaaier. Na een lange zomer ben ik elk jaar toe aan een periode van rust. Als de dagen korter worden in de herfst en de planten zich terugtrekken in de grond om energie op te bouwen voor een volgend groeiseizoen, ga ik graag samen met de natuur in winterslaap wat tuinieren betreft. Ik reflecteer op het afgelopen seizoen. Ik leer van dat wat er goed en dat wat juist fout ging. En ik maak plannen voor het volgende seizoen.


Voel je dus vooral niet ‘verplicht’ om in de herfst te zaaien. Of omdat je denkt dat dit nodig is omdat je dit langs ziet komen op sociale media. Vaak zie je op sociale media dat mensen adviseren om te starten met zaaien in de herfst, omdat je dan ‘een voorsprong op het seizoen neemt’. Maar in de praktijk valt dit heel erg mee. Je planten zullen een voorsprong van enkele weken hebben. Mijn advies is daarom ook: Vind je het leuk om in de herfst te beginnen met zaaien, doe dat dan vooral lekker. Maar heb je hier geen zin in, of heb je er de ruimte niet voor, doe het dan vooral niet! 

Waarom zaai je in september

In de herfst zijn de temperaturen ’s nachts, net zoals in het voorjaar, vaak lager, terwijl de bodem nog lekker warm is. Er zijn verschillende soorten planten die juist goed kiemen bij deze lagere nachttemperaturen of juist door de afwisseling tussen de warmere dagen en koudere nachten. In de natuur werkt dit ook zo: planten laten na de bloei hun rijpe zaden vallen. Bij veel planten is het zaad rijp aan het einde van de zomer of in de herfst. De zaden die op de grond vallen kiemen soms al voor de winter. Tegen de tijd dat het voorjaar is, hebben de in de herfst gezaaide plantjes een kleine voorsprong. Deze exemplaren ontwikkelen vaak iets langere bloeistelen dan in het voorjaar gezaaide planten. Ook hebben in de zomer of herfst gezaaide planten een beter ontwikkeld wortelgestel en zijn ze beter opgewassen tegen concurrentie van de planten om hen heen.

Hoe zaai je in de herfst

In de herfst kun je direct buiten in de volle grond zaaien of je zaait voor in zaaitrays in een koude kas. Zonder een koude kas kun je niet voorzaaien in de herfst!


Welke soorten kun je zaaien in de herfst

Winterharde eenjarige:
· Bolderik
· Goudsbloem
· Juffertje in het groen
· Kamille
· Kantbloem of Akkerscherm
· Korenbloem
· Leeuwenbek
· Papaver
· Ridderspoor
· Slaapmutsje
· Siererwt

 

Tweejarigen en vaste planten
· Duizendblad
· Judaspenning
· Kaardenbol
· Kogeldistel
· Lupine

· Margriet
· Muskuskaasjeskruid
· Pimpernel
· Stokroos
· Vingerhoedskruid

· Wilde peen
· Zonnehoed
· Zwarte toorts