Hoe bewaar je dahliaknollen in de winter?

November is een goede periode om je dahliaknollen uit de grond te halen. Het liefst nadat er nachtvorst is geweest, maar ligt je tuin op een natte plek of tuinier je op zware klei, dan kun je overwegen om de knollen eerder op te rooien.

Om je knollen goed te laten overwinteren hebben wij en aantal tips voor jou op een rijtje gezet!

  1. Laat de dahliaknollen goed opdrogen voordat je ze opslaat voor de winter. Vochtige knollen zullen sneller gaan schimmelen tijdens de winter. Iets dat je graag wilt voorkomen. 
  2. Wij leggen de knollen in een laag stro in plastic en/of houten kratten, omdat wij dit voorhanden hebben en wij hier goede ervaringen mee hebben. Maar zaagsel en kranten zijn bijvoorbeeld ook goede opties om de knollen in op te bergen. 
  3. Gebruik kratten of bakken die aan de bovenkant open zijn (dus zonder deksel) en bij voorkeur ook zijkanten hebben die 'geperforeerd' zijn, zodat er lucht doorheen kan stromen. 
  4. Wij stapelen de kratten op elkaar, waardoor de knollen extra bescherming hebben. Hiervoor is het extra belangrijk dat je open kratten gebruikt waar de lucht doorheen kan circuleren (zie punt hierboven). 
  5. Bewaar de knollen op een vorstvrije en droge plek waar de temperaturen liever niet boven de 12 a 15 graden komt. 
  6. Controleer je knollen gedurende de winter, bijvoorbeeld 1x per maand. Mocht er een knol gaan schimmelen of rotten, dan kun je ingrijpen en voorkomen dat al je knollen aangetast raken.