5 tips om bloemen te drogen

Droogbloemen zijn een leuke manier om nog meer uit je plukseizoen te halen. Sterker nog, je kunt de hele winter van droogbloemen genieten. Als je droogbloemen niet in direct zonlicht zet, blijft een bos zeker een jaar mooi.


Hieronder 5 tips om zelf bloemen te drogen tot droogbloem:

  1. Pluk een bos van circa 10 tot 15 stelen per soort. Pluk de bloemen als ze nog niet te ver zijn uitgebloeid;
  2. Haal het onderste blad van de stelen, bind de stelen samen met een touwtje;
  3. Grotere bloemen zoals zinnia's en dahlia's hang je te beste los per steel te drogen en bind je niet samen tot een bos;
  4. Hang de bloemen op de kop in een donkere droge ruimte. Het is belangrijk dat de bloemen niet in direct zonlicht hangen, want dat bleekt de kleur van de bloemen. Zelf droog ik mijn bloemen in een houten schuur. Toen ik die nog niet had hing bij ons de slaapkamer altijd het halve jaar vol met droogbloemen!
  5. Bloemen drogen in 2 tot 4 weken;
  6. In september is het belangrijk dat je de bossen met droogbloemen opbergt in een ruimte die goed droog is. In de herfst, als de dagen korter worden, wordt de buitenlucht vochtiger. De lucht in een schuur kan dan ook vochtiger worden. Hier houden de droogbloemen niet van. Bloemen die prachtig gedroogd zijn, kunnen door het vocht weer slap gaan hangen. Vooral stelen met wat zwaardere bloemen aan het einde, zoals van de zinnia of strobloem, zijn hier gevoelig voor.