Top 10 vaste planten voor in de pluktuin

Dat de bloemen van eenjarige en tweejarige planten zeer geschikt zijn voor in de pluktuin weten veel mensen wel. Dat er veel vaste planten zijn die net zo leuk zijn voor in de pluktuin is minder bekend. Vaste planten hebben als voordeel dat ze elk jaar van zelf terug komen. Dus als je ze eenmaal in je pluktuin hebt staan, ben je er veel minder druk mee dan met de soorten die je elk jaar opnieuw zaait. Daarnaast kunnen vaste planten steun geven aan de eenjarige planten. En niet onbelangrijk: de bloemen zijn goede snijbloemen! In mijn pluktuin werk ik graag met vaste planten. Hieronder heb ik een aantal soorten voor jullie benoemd die makkelijk zijn en veel bloemen geven.

 

  • Salvia, zoals de Salvia nemorosa. De plant is vanwege de kleurrijke bloemen erg geschikt voor de pluktuin. De Salvia bloeit vanaf de vroege zomer tot in de late nazomer. Door veel te plukken van de vroege bloei, stimuleer je de plant tot een tweede bloei.
  • Duizendblad is een plant welke je makkelijk zelf uit zaad op kan kweken, maar ook goed als plant kan kopen. Heb je duizendblad eenmaal in je tuin, dan mag je deze woekeraar wel een beetje in toom houden. Met wortelstokken breid de duizendblad zich snel uit. Duizendblad is er het bekende wit (de wilde inheemse variant), maar ook in fijne pasteltinten, geel of zelfs kersenrood.
  • Kogeldistel is perfect voor in boeketten. De paarsblauwe distel droogt erg mooi in op de vaas, waardoor je er weken van kan genieten in een boeket. Kogeldistels bloeien twee keer als je de bloemen knipt voor boeketten: de eerste keer in eind juni en de tweed keer in augustus.
  • Zeeuws knoopje: een schattig bloemetje die vroeg in de zomer bloeit.
  • Pimpernel is een minder bekende plant, maar eentje die eigenlijk niet mag ontbreken in je pluktuin! Er zijn heel erg veel verschillende varianten van de pimpernel: van lagere soorten tot soorten die ongeveer 1,5 meter hoog worden. De pimpernel doet het goed als weefplant. Welke je ook kiest, ze is een waardevolle aanvulling tussen de eenjarige en tweejarige bloemen.
  • De bloemen van de Knautia lijken veel op de Scabiosa bloemen. Het grootste verschil is de hoogte van de plant. De Knautia wordt als snel 1,5 meter hoog en geeft daarmee meer hoogte aan je borders.
  • Phlox geeft bloemen die heerlijk geuren!
  • Zonnekruid, Helenium, is een sterke plant die zeer goede snijbloemen geeft en leuk combineert in de pluktuin.
  • Muskuskaasjekruid is een plant met stelen vol met schattig roze kelkvormige bloemen. Het is een inheemse plant, die het goed doet in ons klimaat. Muskuskaasjeskruid is makkelijk op te kweken uit zaad.
  • Er zijn verschillende grassen die erg goed combineren in boeketten.