Een pluktuin aanleggen, zo start je!

Het nieuwe tuinseizoen start vandaag

Terwijl buiten de regen tegen de ramen slaat, kan binnen de voorpret starten van het nieuwe tuinseizoen. Een heerlijk moment als je het mij vraagt. Je kunt de zaden van vorig jaar gaan sorteren en kijken van welke soorten je nog voldoende zaden hebt en welke soorten op zijn. En de start van een nieuw seizoen betekent ook een nieuwe ronde om mooie soorten uit te proberen. Of om juist nog meer te zaaien van die ene soort die het afgelopen zomer zo goed deed. Kortom, de start van een nieuw seizoen is het moment voor het maken van het tuinplan voor je pluktuin in 2023! In deze nieuwsbrief geven we tips hoe je dit aan kunt pakken. Zodat ook jij lekker aan de slag kunt en deze zomer armen vol bloemen kan plukken!

Heb je vorig jaar ook een pluktuin gehad? Dan is dit het moment om je aantekeningen van tuinseizoen 2022 erbij te pakken. Deze gaan je helpen. Met de kennis die je vorig seizoen op hebt gedaan, kun je je tuinplan aanpassen en verbeteren.

Heb je geen tuinaantekeningen? Dan is hier tip 1 voor je. Hou in het seizoen een tuinlogboek bij. Dit kan gewoon in een schriftje, of je koopt een mooie planner met mooi papier. Hierin ga je gedurende het seizoen opschrijven wat je doet, wat werkt en vooral ook wat er fout gaat. Want in elke tuin gaan er dingen fout. Ook in mijn tuin :-) een 'perfecte' tuin waar niks fout gaat bestaat in mijn beleving niet. Je werkt samen met de natuur, elk seizoen is anders. En daardoor lopen de dingen soms anders dan gepland. Dit houdt het juist leuk en dit zijn juist je leermomenten. Door 'fouten' te mogen maken leer je veel meer dan wanneer je wilt dat alles in één keer goed gaat.Kom maar op dus met die leermomentjes.
 

Sfeer bepalen

Voordat je start met het tekenen van je tuinplan schrijf je eerst op welke kleuren je dit jaar in je tuin wilt. Wordt het een pluktuin met een bonte verzameling aan kleuren, of ga je liever voor een rustiger beeld in één bepaalde tint. De kleur kan je ook door het zomerseizoen laten veranderen. En in welke maanden wil je kunnen plukken? Dit is erg bepalend voor de soorten die je straks gaat kiezen.

Tip 2: In een pluktuin is het, net als in een boeket, mooi om met een mix van bloemvormen en bladsoorten te werken.

Ontwerp je pluktuin

De meeste plukbloemen houden van zonne-uren. Het liefst staan ze minimaal 6 uur per dag in ze zon in de hoogzomer. Je wilt daarom je pluktuin aanleggen op een zonnige plek. Heeft een deel van je pluktuin schaduw? Schrijf dit op, want hier ga je straks rekening mee houden bij het kiezen van de bloemensoorten. 

Een pluktuin kan je zo groot of klein maken als je wilt. Mijn advies is om niet te groot te beginnen. Beter een kleine pluktuin van 2 of 3 m2 met mooie bloeiende planten, dan een grote pluktuin die je teleurstelt, omdat het niet uitpakt zoals je had gehoopt. Als je weet hoe groot je pluktuin wordt kun je een plattegrond tekenen. Het helpt om dit op ruitjespapier te doen. Teken ook de paden of hekjes in als je die hebt.

Bloemen uitkiezen

Begin met makkelijke soorten! Dit is misschien wel mijn belangrijkste tip! Er zijn zoveel mooie soorten verkrijgbaar, waardoor je snel de neiging kunt hebben om alles te willen proberen in je tuin. Maar door makkelijke soorten, zoals de cosmea, strobloem, wilde peen, korenbloem, zinnia, lathyrus en duivekruid te kiezen, vergoot je de kans op succes. En dat is wat je wilt, een pluktuin vol met bloemen :-) 

Bedenk waar je welke bloemen gaat zaaien: het beplantingsplan

Op de plattegrond van je pluktuin ga je intekenen waar je welke bloem gaat zaaien. Bij het maken van het beplantingsplan zijn er een paar basisregels waar je rekening mee kan houden.

  • In een border plaats je lage planten vooraan en de hoge planten achteraan. Dit zorgt voor een mooie opbouw van de beplanting;
  • Werk met een afwisseling van bloem- en bladvormen;
  • Speel met de verschillende bloemkleuren;
  • Hou rekening met wanneer welke plant bloeit en wissel dit af, zodat je voorkomt dat soorten naast elkaar allemaal tegelijk uitgebloeid zijn.
En denk je na het lezen van deze blog, ik zou graag nog meer willen weten over het aanleggen van een pluktuin? Misschien is mijn boek De Pluktuin dan iets voor jou. Hierin ga ik dieper in op de materie en ik neem je stap voor stap mee in het ontwerpen en aanleggen van je eigen pluktuin.